Jeg har, i sosiale medier, stadig stilt spørsmål, kritisert og kanskje også kastet litt dritt. Ja, det er slik jeg er. Jeg provoserer og det er stort sett på bakgrunn av at jeg har fulgt samepolitikken siden jeg ble medlem i en sameforening i 1972, lenge før mange av dagens samepolitikere ble født. Jeg lover dere, jeg har fulgt med.
Når jeg stiller et spørsmål til NSR på Twitter, så er det fordi jeg vet hva NSR har ment gjennom tidene og hva de har gjort i de altfor mange årene de hadde full styring i Sametinget. De svarer aldri…
Jeg vil bare ta et par saker.
Flere, deriblant Slje Karie Muotka, synes at det er helt forferdelig at Sametinget mener at de samiske «husene», slik som Álttá Sámi Siida, skal måtte bli AS for å få støtte fra Sametinget. Selvsagt skjønner jeg skepsisen til nye organisasjonsformer men, kanskje NSR og Silje burde tenke på bakgrunnen for dette. Hva ser vi til stadighet, jo, avisoppslag om diverse «hus» og forbund som ikke oppfyller sine forpliktelser som Silje, og andre i Sametinget, selv lager reglene for. Sist ut var vel Samisk Fotallforbund.
Siljes argument, på Twitter, var at det vil bli vanskelig å rekruttere frivillige og at alt fra gammelt av var bygd på frivillighet og dugnadsarbeid. Ja, som Nesebyværing så vet jeg mye om det. Det var en gang. I dag er det flere regler som må følges. Det holder ikke lengre at noen lot Audun, som 14-åring, kjøre en bulldoser for å være med på å lage en fotballbane i Nesseby. I dag skal HMS-regler og masse annet funke. Nu ikke som før, som en gammel mann sa.
Hvis man har et AS for hvert samisk hus så vet kommune, fylkeskommune, stat og Sameting at det finnes et regelverk som MÅ følges. Det er en sikkerhet for enhver instans som skal bevilge en pengesum til et slikt hus. Hva er galt med det? Vi har da altfor mange eksempler på det motsatte. Trenger jeg å nevne Samisk Hus i Oslo?
Så har jeg den siste nære tiden hørt at det fra «samisk» side har kommet innsigelser på at Sametingsrådet har inngått avtaler med Oslo og Tromsø kommune om bedrede forhold for samiske aktiviteter som barnehage og skole i disse byene. De andre som har fremmet lignende kritikk er FrP. Jeg kunne sluttet nå, men en liten djevel tok tak i meg akkurat nå. Dette vil jeg utbrodere.
Harald Gaski var, i likhet med flere andre, rimelig indignert over at ikke Sametingsrådet hadde konsultert sameforeningen i Tromsø (NSR) om denne avtalen. Ja, det er jo like naturlig som at Jens Stoltenberg konsulterer FrP i Sogn- og Fjordane om en avtale som regjeringen vil inngå der, eller? Mener dere virkelig dette, eller er det bare surmuling?
NSR kan mene hva de vil og Sametingsrådet mener det de vil, sånn fungerer demokratiet. Hvis Sametingsrådet inngår en avtale som gavner samene i Tromsø ved klare forpliktelser fra begge parter, så har de jaggu klart mere enn NSR har gjort på alle de årene de selv hadde mulighet til å gjøre det. NSR kan fortsette med sin dugnadspolitikk i både barnehage og skole så lenge de vil. Det er resultatet for barn og unge som teller, når det gjelder barnehager og skoler.
Til Harald og NSR-medlemmer kan jeg si at vi, i Oslo, endelig har fått såpass mye orden på samiskundervisningen at min datter igjen vil begynne på det løpet, etter at hun ga opp. Dette kommer takket være den innsatsen Sametingsrådet, med Laila Vars i spissen, har fått til. Dugnadspolitikken i Oslo døde, til fordel for forpliktende avtale. Takk kjære Sametingsråd.
Etter Sameloven for en del år siden siden, så er det jaggu lite som har skjedd for samene, bortsett fra den perioden etter at NSR forlot styringen. Bry dere ikke om akkurat den påstanden, den er veldig subjektiv. Men det som er betegnende er at hver gang dagens Sametingsråd får til noe positivt så kommer noen fra fortiden med en eller annen for kritikk mot det som oppnås, eller så kommer det ørten eksemplarer av «ja, dere som har direkte linjer inn i regjeringen, hvorfor ble det ikke bedre». Det er som å høre Høyre og FrP, «for seint for lite, for dårlig.» At alle disse tre nevnte har hatt muligheten til å gjøre det bedre selv, uten å gjøre det nevnes, selvsagt ikke.
Etter at jeg først satte punktum på innlegget, så dukket jaggu meldingen om at byråden for opplæring i Oslo vil at samisk skal være valgfag for alle i Oslo.
Silje og andre i NSR, er dette resultat av dugnaden, eller av Laila Vars og Sametingsrådets langsiktige arbeid?
All ros til de av oss som har jobbet dugnad i en årrekke, selv ga jeg opp for 10-12 år siden, men nå må man ha mere forutsigbarhet og da er Sametingsrådet linje helt klart den beste for samene.
Her Audun – blander du skitt og kanel – etter mitt syn. For det første: jeg respekterer at du støtter sittende maktpolitikere på Sametinget, og at du vil stille spørsmål ved hva vi ønsker og mener. Det tåler vi meget godt.
Du skriver her noen utdrag fra en dialog på twitter som du mener beskriver hva NSR går til valg på. Du har dessverre ikke fått med deg helt hva debatten handlet om. Álttá siida er AS organisert, det fungerer, det har vært en selvvalgt organisasjonsform, og vi er fornøyde med det lokalt. Derfor blir det feil å skrive at jeg (eller NSR for den del) er motstander av AS organisering. Det er feil.
Sametingsrådet har laget noe som heter institusjonmeldingen. Der er Sametinget veldig opptatt av stiftelsesorganisering – og det er dette de ønsker at samiske institusjoner skal organiseres som. Hvorfor – får du spørre dem om. Jeg mener at organiseringsformen fungerer, så skal det mye til om Sametinget skal tvangsorganisere virksomheter. Det er bare min mening altså. Men det var jo det du spurte om i blogginnlegget ditt.
I institusjonsmeldingen er sametinget ikke bare opptatt av organisasjonsform. Nei, Sametinget krever at disse virksomhetene skal la Sametinget oppnevne styremedlemmer (helst ett flertall) i de samiske virksomheter som støttes av Sametinget økonomisk. Selv dette har jeg ikke kritisert i det offentlige rom i særlig grad, men når du nå spør så.
Debatten på twitter handlet om noe som mange ganske sikkert er relativt uengasjert i – nemlig om også de frivillig-baserte aktivitetene må AS-organiseres i Sápmi. Det er jeg meget spørrende til, og tvilende til. Jeg trur at frivilligheten blir kapitalisert med dette. Et ansvarlig AS styre skal kostnadsberegne aktivitetene så godt som mulig for å holde virksomheten i økonomisk balanse. I det frivillige liv, som du kjenner godt jfr. bloggen, så er det mange mange dugnadstimer som ikke kostnadsberegnes. De er likevel så veldig viktige, fordi vi i det samiske samfunnet har så mye å gjøre fortsatt, selv om sametingsrådet arbeider som bare det, de også.
Jeg håper du også evner å sette pris på frivilliginnsats, kanskje særlig siden du kjenner dette så god selv. Jeg ville i alle fall bli veldig overrasket om ikke sametingsrådet også er begeistret for frivillighet. Det handler jo egentlig ikke om en politisk retning, men noe vi gjør sammen for oss selv og for andre.
Jeg og NSR skal nok greie å formidle politikk for fremtiden, selv om du ikke har trua. Den saken du laga blogginnlegg om – er en sak for de snevre politiske nerder – og kanskje ikke hovedbudskapet i samepolitikken? Eller? Og tilslutt: jeg har ved mange anledninger rost sametingsråd Laila Susanne Vars. Det kan jeg godt gjøre når det gjelder Oslo-skolen. Det er flott at alt er i orden der nede nå. Det betyr mye for samer flest.
Må bare spørre deg om du for eksempel ikke syns at samisk barnehageplass til barn i Alta i over tyve år er et konkret resultat forresten? Det har nemlig Álttá siida levert. Alternativet hadde vært ingenting.
Jeg har aldri sagt at jeg ikke setter pris på frivillig innsats. Jeg er bare lei det selv, etter såpass mange år i det samiske samfunnet.
All mulig ros til de som fortsatt gidder. Den gløden har jeg mistet. Min timekvote for det samiske samfunnet er oppbrukt.